Vinderne af årets plakatkonkurrence: Astrid Huus Hasforth og Nikoline Østergård Larsen, som går i femte klasse på Kristrup Skole.

Plakatkonkurrence – LEG

Så blev vinderen af den 26. plakatkonkurrence for BørneKultur Ugen offentliggjort, hvor temaet i år er ”LEG”.

BørneKultur Ugen bliver afholdt i skolernes efterårsferie, men allerede nu er arbejdet med at lave aktiviteter i fuld gang. Til at udsmykke plakaten og programmet fyldt med spændende aktiviteter for børn vælges hvert år en børnetegning. Kulturelt Samvirke modtog i år 149 flotte forslag med temaet ”LEG”. Det var børn fra mere end ti forskellige skoler, der havde indsendt forslag. I juni måned skulle der findes en vinder blandt alle forslagene.
Alle tegninger blev spredt ud på gulvet og det er et krav, at man skal skrive sit navn og skoleklasse på bagsiden, men den detalje vender vi tilbage til senere. Der var mange tegninger, som var fyldt med legeaktiviteter og kreativitet, mange tegninger der viste, at leg også foregår udendørs og mange tegninger med husdyr, som børn jo ofte leger med.

De tre dommere, museumsdirektør Lise Jeppesen fra Randers Kunstmuseum, kunstner Pia Græsbøll Ottesen og grafittientusiast Lisbeth Nielsen var på en svær opgave, for der var mange rigtig gode forslag i år, som også satte snakken i gang mellem dommerne om, hvad er leg egentligt? Mange tegninger var fyldt helt ud og havde et godt plakatudtryk. Dommerne sagde, at årets vinder fører fantasi ind i forestillingen om, hvordan det er at være barn og de mener, at den er gennemarbejdet, smittende og iøjnefaldende. ”Det er rigtig godt tænkt af vindertegningen, at billedet med legen som noget universelt, der binder mennesker sammen uanset om, man befinder sig i Danmark eller et andet sted på jorden,” fortæller Pia Græsbøll Ottesen.

Til sidst var dommerne enige om, at det var den rette, som blev valgt, for som Lisbeth Nielsen siger, så ”falder den i øjnene med det samme og man får nemt øje på den på grund af dens klare farver og silhuetter.” Den har en sjov tanke og en meget stram opbygning, der også gør tegningen meget plakategnet. Samtidig fortæller den en historie, der tydeligt viser, hvordan man leger forskellige steder i verden på grund af de forskellige naturting og de mere etablerede legeredskaber. ”Det er en tegning, der er fyldt med flotte detaljer og flotte farver og har en meget morsom and med,” slutter Lise Jeppesen grinende af.

Som nævnt i begyndelsen, så skal der stå navn og skoleklasse bag på tegningen. Da vindertegningen blev vendt om og den unge kunstners navn skulle afsløres, viste det sig, at tegningen er lavet i et samarbejde mellem to piger, fortæller BørneKultur Ugens koordinator Jan Værum og det er jo eget rammende, da leg er kendetegnet ved at være et samarbejde. ”Det utrolige er sket – sikkert for første gang i BørneKultur Ugens historie – det er nemlig den samme klasse, som har vundet to år i træk,” forklarer Jan Værum.

Da sommerferien var slut blev vinderne afsløret på Randers Bibliotek og vinderne er Astrid Huus Hasforth og Nikoline Østergård Larsen, som begge går i femte klasse på Kristrup Skole.

De beretter ivrigt i munden på hinanden, at pengene, de har vundet i konkurrencen, skal bruges på en hyggetur. ”Først skal vi i biografen og så på McDonalds eller en rigtig restaurant og hvis der er flere penge tilbage skal vi ud af shoppe og købe elefantsnot.”

Astrid fortæller endvidere, at ”de valgte at være sammen om at lave en tegning, for det var nemmere og vi deler de samme tanker.” Nikoline tilføjer, at ”hun lånte en bog på skolebiblioteket, der hedder Lær at tegne og det var sådan, at jeg lærte at tegne en elefant.”

Pigerne slutter med at fortælle, at de synes de små detaljer var de sværeste og at de både har brugt oliekridt, farveblyanter og tuscher.

I deres fritid tegner de begge to og mens Nikoline synger i kor, så går Astrid til gymnastik i RgF og det synes hun er rigtig sjovt.

Noget andet der er sjovt, fortæller koordinator Jan Værum er, at netop RgF skal underholde til åbningen af BørneKultur Ugen på Værket lørdag den 14.oktober klokken 13.00. Udover de dygtige lokale gymnaster kommer Børnebanditterne også. De spiller børnevenlige sange, der går hele jorden rundt med nogle af verdens mest markante musikgenrer. Der er gratis adgang til åbningen, så sæt allerede nu kryds i familiekalenderen.

BørneKultur Ugen glæder sig til at sende den smukke plakat og de spændende programmer ud til alle børn i Randers Kommune i uge 39.

Til næste år kommer der en ny plakatkonkurrence – gad vide om Astrids og Nikolines klasse deltager igen og går efter et enestående hattrick.

Vindere gennem tiderne